Bel tijdens onze openingstijden om direct een afspraak te maken:

OEDEEMFYSIOTHERAPIE

Behandeling van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping  

van vocht in het lichaam.

Oedeemfysiotherapie Geffen

Wat is oedeemfysiotherapie?

Oedeemfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die gebruikt wordt wanneer er sprake is van oedeem; een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huis, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (“pitting oedeem”). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of in de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht slapen.

Wat is Lymfoedeem?

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

 

Hoe verloopt oedeemfysiotherapie?

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met manuele lymfdrainage. Dit is een speciale massagetechniek om vocht te verplaatsten naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Ook wordt er gebruik gemaakt van oefentherapie en ademhalingsoefeningen. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Aangesloten bij NVFL

De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie bewaakt de kwaliteit van de aangesloten oedeemfysiotherapeut.

Klik hier voor meer informatie over NVFL

AANMELDEN VOOR OEDEEMFYSIOTHERAPIE

U kunt zich met of zonder verwijzing van arts aanmelden voor oedeemfysiotherapie.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met oncologen en chirurgen.

Contactinformatie

Bruinenberg Smulders Fysiotherapie

Runrotstraat 15

5386 CT Geffen

0735324312

 

Openingstijden

Maandag / Dinsdag / Donderdag:
08.00 - 19.30 uur

Woensdag / Vrijdag:
08.00 - 18.00 uur

BIG registratie

Anja Smulders: 19035056704

Asse Bruinenberg: 09033318104

 

 

Copyright © 2017 Bruinenberg Smulders Fysiotherapie.